Raskas kalusto tarvitsee alleen BKT-renkaat

Julkaistu: 4 August 2023

jaa  

Renkaat ovat jokaiselle kulkuneuvolle tärkeä tekninen osa. Ne ovat ainoa osa, joka pitää kulkuneuvon maassa kiinni ja niillä on myös merkittävä rooli sen ohjattavuudessa. Mitä kovemmalla maalla tai peräti asfaltilla kulkuneuvo kulkee, sitä pienemmät ja matalammat kuviot siinä tarvitaan. Kun maaperä on pehmeää tai samanaikaisesti jopa märkää ja pehmeää, ja tämän lisäksi kulkuneuvo on raskas, asettaa tämä yhdistelmä renkaille kovasti haasteita. Renkaiden koko, niiden ilmanpaine, kuviointi ja materiaalin koostumus teettävät paljon tutkimustyötä.

BKT-renkaat voivat maksimoida työtehon

Raskaankaluston rengasteknologian tavoitteena on maksimoida työtehokkuus. Se millaiset renkaat minkäkin työkoneen alle asennetaan, ei tapahdu summanmutikassa. Pehmeälle metsäiselle maaperälle tarvitaan erilaiset renkaat kuin vaikkapa kaivostyömaalle, jossa maaperä on kenties kivimursketta. Tämä myös silloin, vaikka itse työkone olisi lähes sama.

Maataloudessa traktorin alla on erilaiset renkaat kuin leikkuupuimurin alla. Tähän vaikuttavat koneen malli ja tekniset ominaisuudet. Mutta myös maaperän laatu ja jopa ilmasto vaikuttavat renkaiden valintaan. Vetinen ja mutainen maa on erilaista kuin lumen peittämä maa. Renkaiden kumiseos reagoi jäähän ja lumeen eri tavoin kuin lämpimään multaan tai tulikuumaan asfalttiin.

Työtehon maksimointiin kuuluu yllättävää kyllä myös sellainenkin seikka, miten renkaat painavat maaperää. Maataloudessa työkone ajaa kylvöpellolla useaan kertaan satokauden aikana. Sen oma paino litistää ja tiivistää maaperää. Mitä tiiviimmäksi maaperää muuttuu, sitä enemmän se tarvitsee kääntämistä ja möyhentämistä. Näin ollen loogisesti ajatellen on parempi, mitä pienemmän paineen työkone aiheuttaa maaperälle, koska sitä vähemmän sen on sitä sitten käännettävä. Tämä säästää aikaa.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että jos työkone voi ajaa pienemmillä rengaspaineilla, se aiheuttaa vähemmän maaperän tiivistymistä. Ongelmana ei ole vain pienemmän paineen saaminen renkaaseen, vaan myös se, että koneen on usein pystyttävä ajamaan joitakin osuuksia myös kovalla tiellä. Mikäli se pystyy tekemään tämän siirtymän pellolta tielle samoilla renkailla ja samoilla rengaspaineilla, on tilanne optimaalinen. Maatalouskoneiden rengasvalmistajat pyrkivät kehittämään tällaisia optimoituja renkaita, ja BKT-renkaat ovat tässä tutkimuksessa johtavassa asemassa.

Renkaiden valmistuksessa tärkeää on kestävä kehitys. BKT-traktorin renkaat on tätäkin silmällä pitäen järkivalinta, sillä yrityksen tuotekehittely on jo vuosia panostanut uusiutuvan energian käyttöön. Tästä on osoituksena muun muassa yrityksen oma aurinko- ja tuulivoimala. 
Traktorin renkaat meiltä: SKT-rengas.